Akikre büszkék vagyunk

Papp István református lelkész, tanító Magyarladon ( 1950-től Ladon )  1937-1957. között

https://www.youtube.com/watch?v=SzTZSXdcVtE

Szülei : néhai  Papp István, édesanyja: Szabó Eszter

Született: 1907. november 09-én Táplánfán

                 elhunyt: 1958. február 06. napján

Felesége: Kerecsényi Erzsébet

 4 gyermeke született: Erzsébet, István, Edit, László

1956. okt. 28- a budapesti események híre eljut  Ladra, ekkor felvonulást szerveznek. A tiszteletes Úr meglátva a veszélyt, melyet a felfokozott hangulatban lévő eddig elnyomott nép okozhat, felhívta a figyelmet arra, hogy nem alkalmas az idő a zavargásokra. Majd meglátva, - a tanácselnöt testvére sírva kérte - hogy a nép a tanácselnökön kéri számon az elmúlt időszak elnyomását, mentve őt, kérte, hogy mondjon le. Védte a bűnöst, védte az ártatlant.

Okt. 30. a grófi kastélynál gyűlést szerveztek. Ott bejelentették, hogy véget ért egy korszak, melyben sokat szenvedett a nép.  Felhívta a figyelmet arra, hogy védjék meg a falu vagyontárgyait és ne a személyi bosszúállással foglalkozzanak, ne legyen veszélyeztetve senki vallásra és pártállásra tekintet nélkül.  Minden csepp magyar vérért kár.

Új nemzeti tanács alakult, melyben ő tisztséget nem vállalt. A tanács tudta, hogy ez egy ideiglenes állapot, így nem nyúltak semmihez.

A faluba Homokszentgyörgyről katonák érkeztek, és felszólították az ifjúságot az ellenállásra. A tiszteletes úr megkérte őket, hogy ne itt harcoljanak, menjenek tovább szépen, mely meg is történt.  Ki tudja mit lett volna, ha nem akadályozza meg a vérontást.

Majd jött a megtorlás. 1957. június 14-én lerendelték a letartóztatást és a házkutatást. Bűne a népi demokratikus államrend elleni izgatás, majd a tanúkihallgatásokat követően az ítélet ezen államrend megdöntésére irányuló mozgalomban való részvétel bűntette. Szigorúan titkos , soronkívüli eljárásban elsőfokon 1 év 6 hónap börtönbüntetést kapott. Többször fellebbezett, majd 1957. október 22. azonnali hatállyal szabadlábra helyezték. Indoklás: a vádlott szökésétől nem kell tartani , 4 gyermek tartásáról gondoskodik, rendes keresettel és állandó lakással rendelkezik. Elmondás alapján felrakták egy Kaposvárra tartó vonatra, ahonnan a sorozatos kínzások okozta egészségi állapota miatt már csak a kórházba vezetett az ú, és 8 nap múlva meghalt. A halotti anyakönyvi kivonat alapján 1958. febr 6. napján halt meg Kaposváron.

Itt nálunk megakadályozta a vérontást, de a végén Ő , 4 gyermeke és felesége lett az áldozat.

Kiállt a közösségért, kiállt a helyi hatalom diktátorai mellett , és akiken segített azok döfték tanúvallomásaikkal hátba. Itt maradt a családja édesapa lelki és anyagi támogatása nélkül . Erre nincs kárpótlás.