Látnivalók

Hoyos Kastély

A hajdani Magyarlad és Németlad határán, ma a falu közepén található a Hoyos Miksa-féle grófi kastély és az azt övező park. Az egykori Hoyos-kastély, mely angol vadászkastély stílusban épült, kora nevezetes látványosság volt. A kastély egykor négyezer kötetes könyvtárral rendelkezett és biedermeyer bútorzattal volt berendezve. Angolparkjában szobormaradványok és egy régi kolostor emlékei láthatók. A kétszintes, ötszáz négyzetméteres építmény alatt nagy, kétszáz négyzetméteres pincerendszer is van. Az építő gróf Hoyos Miksa osztrák származású tengerészkapitány volt, aki a kényelme érdekében saját vízművet, villanytelepet, központi gőzfűtést létesített. A századforduló tájékán, a földesurak közötti versengés eredményeként – különösen Somogy megyében – sok szép park létesült. Miksa gróf túltett szomszédjain. Hajóútjai során a Föld különböző tájairól összegyűjtött fás növényeket kertésze szakszerűen meghonosította. Rendkívül értékes növényritkaságok teszik egyedülállóvá az épület környékét. A parkban található 300 évnél idősebb tölgyek, platánok, hársak, juharok kivételével az egzóták ültetési ideje a századfordulóra esik. A parkban található fafajok: kocsányos tölgy, mezei juhar, erdeifenyő, gyertyán, ezüst hárs, bükk. Szórtan simafenyő, bálványfa, akác, vadgesztenye, lucfenyő, korai juhar, nagylevelű és kislevelű hárs, kocsánytalan tölgy, magas kőris, fehér és szürke nyár is előfordul. A cserjeszintet fekete bodza, mezei juhar, gyertyán, fagyal és vörösgyűrű alkotja. Az épület az ezredfordulóra sajnos igen leromlott, s jelentős felújítást kellene végrehajtani rajta, hogy ismét régi fényében csillogjon.

Katolikus templom

Közvetlenül településünk főutcája mellett található a római katolikus templom, amely Munkás Szent József nevét viseli, s még a XIX. században, 1855-ben épült Czindery László birtokos adományaiból. A mai épület a harmadik a községben, az első egy fatemplom volt a falu másik részén. Közel 20 éve a belseje és a padozata is fűtött. A templom ékességének számít Barabás Miklós festőművész által alkotott s a névadó Szent Józsefet valamint Szent Lászlót ábrázoló oltárképek.

Római Katolikus Kápolna

A katolikus templomdombról letekintve pillanthatjuk meg a római katolikus kápolnát és a hozzá tartozó kálváriát. A kálvária stációk képei a helyiek büszkeségének számítanak. A képeket télre beszedik. A XIX. század közepén épült kápolna neoromantikus stílusban épült és történelmi érdekességi, hogy gróf Czindery László a családi sírboltja fölé építette. Napjainkban már a kápolna és a kálvária stációk képei is műemléki védelmet élveznek.

Református templom

A Ladi Református Egyházközség temploma még 1840-ben épült, ennek következtében a település szakrális építményei közül a legrégebbinek számít. Ladnak 1956 óta - amikor mártírhalált halt az itteni plébános (Papp István) - nincs református egyházi személye. A napjainkban kiváltképp rossz állapotban lévő templom felújításra, restaurálásra vár, így jelenlegi állapotában egyházi szertartások megtartására nem alkalmas. Ebből az okból kifolyólag a református lakosság körében az istentiszteletek lefolytatására a településünk parókiáján kerül sor.

A templom felújítására szánt adományokat az egyházközség köszönettel fogadja a következő számlaszámon: OTP 11743002-20127279.